Технология на производство

Тайната може да е в процеса, но самият процес на производство изобщо не е тайна.

Произход на плодовете

Плодове от нашите градини

Всички сокове Freshko се произвеждат само от плодове и зеленчуци, които отглеждаме в нашите градини.

Плодовете и зеленчуците се отглеждат в естествена среда и се берат непосредствено след узряването им под слънчевите лъчи.

Само по този начин можем да гарантираме високото качество, неповторимия вкус и свежестта на соковете Freshko.

Извличане на сока

Как се прави Freshko?

Freshko се прави само от доброкачествени, узрели, пресни или внимателно съхранени плодове. Пресните плодове и зеленчуци се измиват старателно и се обработват от машини за студено пресоване.

Машините използват бавни хидравлични преси, които не генерират топлина. По този начин се извличат и запазват максимално ензимите от продуктите. Продуктите се пресоват с валовете от неръждаема антибактериална стомана и без достъп на въздух в процеса на обработка.  Така се предотвратява замърсяване и окисляването на сока.

Соковете Freshko не се пастьоризират, а се произвеждат по специална технология HPP (High Pressure Processing) – обработка с високо налягане. Така успяваме да запазим свежестта на Freshko още по-дълго.

Обработка на сока

Какво е HPP?

HPP (High Pressure Processing) или обработка под високо налягане е нетермичен (5ºC-20ºC) метод за консервиране на храни и напитки. При него се запазват органолептичните и хранителни качества на пресните продукти. Той гарантира безопасността на продукта и увеличава срок на годност.

Методът използва студена вода с високо (6000 бара) изостатично налягане за няколко минути. Налягането се предава равномерно и мигновено през целия продукт.  Постига се ефект, еквивалентен на пастьоризация, но без топлина.

Обработката под високо налягане или HPP е най-разпространената техника за нетермично консервиране сред производителите на храни и напитки поради много предимства.

Какво е HPP (High Pressure Processing)?

Предимствата на HPP

Чист продукт

HPP позволява драстично да се намали или елиминира употребата на консерванти или добавки в храните. Всички сокове Freshko са без захар, без подсладители и без консерванти.

Гарантирана безопасност

HPP унищожава патогени (Salmonella, E. Coli, Listeria, Vibrio, norovirus и др.) и развалящи микроорганизми (млечнокисели бактерии, колиформи и др.).

Минимална обработка

Само хладка вода с високо налягане за няколко минути. Така хранителните и органолептичните характеристики на сока се запазват непокътнати.

Удължен срок на годност

HPP технологията поддържа свежестта на соковете Freshko до 3 месеца след опаковане. Същевременно гарантира висококачествен продукт.

Отговори на някои въпроси

За HPP

Влияе ли HPP върху състава на соковете или техните свойства?

HPP има минимални ефекти върху витамини, антиоксиданти, други микроелементи и вкусови и ароматни съединения. Освен това спомага за по-доброто задържане на тези съединения в сравнение с термичните процеси.

Технологията не разрушава ковалентните връзки и засяга само по-слаби нековалентни молекулни взаимодействия като водородни връзки, сили на Ван дер Ваалс, електростатични и хидрофобни взаимодействия. Тези взаимодействия са отговорни за стабилизирането на вторичната и третичната структура на протеини, сложни въглехидрати или биологични структури като липидни двойни слоеве на клетъчни мембрани.

Може ли HPP да замени топлинната пастьоризация или стерилизация?

HPP технологията позволява инактивирането на вегетативни микроорганизми, паразити и вируси чрез прилагане на 6000 bar, за няколко секунди до 6 минути. Въпреки това, както при термичната пастьоризация, някои микроорганизми, остават жизнеспособни в продукта. Може да останат и някои бактериални спори, които не са инактивирани от HPP. Освен това HPP не инактивира напълно повечето ензими. По тази причина HPP не позволява разработването на храни, стабилни на стайна температура.

HPP технологията доставя „свежи“ продукти със сходни микробиологични резултати като топлинната пастьоризация. Продуктите, обработени с HPP, по-добре запазват сензорните и хранителни свойства в сравнение с конвенционалните термични процеси.

HPP гарантира ли безопасност на соковете?

Определено HPP гарантира безопасност на соковете и постига увеличен срок на годност. Безопасността се постига чрез инактивиране на вегетативните патогени, включително бактерии, вируси, плесени, дрожди и паразити. Тъй като някои микроорганизми и ензими са устойчиви на високо налягане и спорите не се инактивират, трябва да се спазват други условия. Съхранението в хладилник (4-6 °C) допълнително гарантира безопасността на сока.

HPP е най-известната и използвана сред технологиите за нетермична обработка на храни и напитки в САЩ, Европа, Азия и Океания.

За Freshko

Могат ли соковете Freshko да се съхраняват на стайна температура?

Препоръчва се соковете Freshko да се съхраняват в хладилник (4-6 °C). Студената среда е пречка за нежелани ензимна активност и химичните реакции. Ако се поддържа студена среда, остатъчната активност на ензими и микроорганизми ще бъде по-ниска. Химични реакции, които водят до сетивни или хранителни промени, се извършват с по-бързи темпове при температура над 10 °C.

Защо Freshko e в пластмасови бутилки?

HPP е процес „в опаковка“, което означава, че продуктите трябва да бъдат опаковани, когато се обработват, обикновено в крайната им опаковка. Опаковъчните материали трябва да са гъвкави (за да издържат на компресия), еластични (за да възстановят първоначалната си форма след декомпресия) и водоустойчиви (тъй като ще бъдат потопени във вода). Тези съображения правят пластмасовите полимери най-универсалната опция.

Защо соковете Freshko се утаяват?

Ще забележите, че нашият сок се утаява. Това е така, защото е прясно изцеден – както вие си го правите вкъщи. Може да се каже, че всеки сок, който не се утаява, съдържа добавки, които да задържат естествения процес. Затова разклатете Freshko преди употреба и се насладете на 100% чист сок от пресни плодове и зеленчуци.